In ce floare te regasesti?

Floare de colt

In ce floare te regasesti?

Din vremuri indepartate florile au avut o importanta majora in diverse ocazii pentru a transmite emotii, mesaje si simboluri.

S-a descoperit ca plantele cu flori exista pe Pamant inca de acum mai bine de 200 milioane de ani. Primele relatari despre flori sunt legate de ceremoniile religioase, acestea fiind folosite ca ofrande aduse zeilor, considerandu-se ca florile au puteri divine. Apoi au capatat importanta si in plan laic, incepand sa fie asociate cu sentimentele, fiind daruite persoanelor iubite. Florile apar in lucrarile artistilor inca de la inceputuri, iar cultul gradinilor si parcurilor de flori apare pentru prima data in jurul anului 7000 i Hr.

Florile erau catalogate ca “valoroase” in functie de sentimentele pe care le transmiteau. In parcurile ce imprejmuiau palatele imparatesti dominau crinii, lotusii, trandafirii, cameliile. Egiptenii cunosteau foarte bine florile, si le foloseau in diverse unguente si parfumuri, iar in China, India, Grecia si Roma Antica, florile au luat locul cel mai important in gradini. Japonezii au fost primii care au introdus arta florilor in educatie, prin celebrele scoli de ikebana.

Astazi se cunosc aproximativ 300.000 de soiuri de flori, majoritatea aparute spontan in mediul natural, dar si soiuri obtinute de cercetatori in laborator, care in timp s-au raspandit si au devenit foarte cunoscute.

Desigur, si simbolistica lor e din ce in ce mai complexa, si controversata, pentru ca fiecare dintre noi ne raportam diferit la ele. Multitudinea de culori, forme, parfumuri, texturi.. ne dau posibilitati infinite sa ne alegem o floare preferata, cu care sa ne identificam si pe care o simtim capabila sa transmita o emotie.

In urma cu vreo 4 ani am fost intrebata de prietena mea: “care e floarea ta preferata?”. Instictul a fost sa raspund :”Dar toate florile sunt frumoase, nu pot sa aleg una!”, mai ales florist fiind! M-a provocat atunci sa ma gandesc mai mult, sa fac un exercitiu de autocunoastere si sa rememorez care floare m-a facut sa vibrez, sa zambesc, sa imi doresc sa o am in fata ochilor cat mai des, sa ma pierd in parfumul ei. Stiti cat a durat acest exercitiu?….Aproximativ 4 luni. Iar procesul a fost atat de frumos! Probabil va intrebati la ce floare m-am oprit. Dar pentru ca mi-a fost foarte greu sa aleg doar una, am decis sa imi fac un top cu primele 3.

  1. Bujorul corai – o floare fascinanta, bogata, cu multe randuri de petale care isi schimba nuanta in fiecare zi, de la corai rosiatic pana la crem-galbui, cu un parfum discret, aparte, considerat neplacut de unii dar care mie mi se pare deosebit. Simbolul bujorului este: timiditatea, onoarea si dragostea romantica.

In prezent, exista o initiativa pe care o sustin,  de a declara bujorul Floarea Nationala a Romaniei.

  1. Papadia (in faza ei pufoasa) ma impresionaza prin delicatetea, simplitatea si fragilitatea ei. Forma ei sferica, cat si dispunerea aproape perfecta a pufului, o face deosebita si uimitoare, ca o mandala. Simbolurile papadiei sunt : vindecarea dupa durerea emotionala, supravietuirea unor provocari si dificutati, inteligenta emotionala”. Floarea de papadie i-a inspirat pe multi artisti plastici in creatiile lor. Atunci cand suflam intr-o papadie, ne imaginam ca dorintele noastre au zburat spre implinire, nu-i asa?
  2. Nufarul – O floare nobila, eleganta, cu o forma perfecta. Creste in apa, cu radacinile adanc ancorate in namol. O gasim in diferite zone ale lumii in culorile: alb, galben, roz, mov, rosu, si chiar albastru. In unele zone, lotusul este si consumat ca hrana. Pentru puterea sa de a razbi din namol prin apele adanci ca sa ajunga la suprafata si sa infloreasca, lotusul simbolizeaza renasterea, focusul pe dezvoltarea pacii interioare, constientizarea.

“No mud, no lotus” este reprezentarea cea mai elocventa a ideii de a nu fugi de suferinta si durere, ci de a o folosi ca mijloc de vindecare, renastere.

In interactiunea mea zilnica cu florile, mi-e greu sa le exclud restul …le iubesc pe toate intr-un fel…poate diferit dar cu siguranta pe toate cate putin. Selectia pe care am facut-o are la baza si trairile mele legate de aceste flori, in diferite circumstante pe care le-am asociat acestor flori, de-a lungul timpului, in compania anumitor oameni care, la un moment dat, au avut o influenta asupra mea. Astfel, din lista preferintelor personale mai amintesc: macul, ranunculusul, floarea de cires, iasomia, floarea soarelui, freziile,  liliacul, floarea de nu-ma-uita, daliile, trandafirii parfumati de gradina, margaretele.

Tu, in ce floare te regasesti?

1

Enjoy 15% Off Sitewide

when you sign up for emails