Ce ascunde Floarea de Colț?

Floare de colt

Primul  gând care îți vine în minte când auzi Floare de Colț este muntele. Al doilea este ilegalitatea. Florile nobile care cresc pe stâncile crestelor  din România au fost atât de vânate de turiști încât abia dacă le mai găsești pe traseele montane obișnuite. Le puteai găsi chiar pe drumul ce duce din Bușteni către Caraiman, peFloarea de colț iubește înălțimile munților traseul pe care întâlnești și caprele negre. Dar pentru că turiștii sunt tot mai mulți, iar îndrăzneala tot mai mare, micuțele flori cu formă de stea au ales să crească doar printre stâncile la care oamenii au acces cât mai puțin.

Amenda pe care o vei primi dacă ești prins că ai cules o astfel de floare este de 3000 de lei. Totuși, în folclor se spune că tinerii își arătau devotamentul față de iubitele lor atunci când își riscau viața ca să culeagă floarea.  Să dăruiești o Floare de colț iubitei este o promisiune a devotamentului.

Numele Floare de colț a fost impus în țara noastră de către regimul comunist  în 1944 pentru a scăpa de urmele monarhiei. Numele anterior era Floarea Reginei pentru că a fost foarte îndrăgită de Regina Elisabeta, soția lui Carol I.  Un alt personaj faimos care a iubit această floare este Hitler. În Germania încă mai există multe cluburi montane care o folosesc în numele sau stema lor. În Europa o întâlnim pe culmile Alpilor și Carpaților și mai poartă numele de Edelweiss, care înseamnă Alb Nobil sau Puritate Nobilă. Este protejată prin lege ca fiind un monument al naturii. În schimb în munții din Africa de Sud era o vreme când creștea la fel de des precum iarba. Frunzele lor au o textură mătăsoasă, iar diametrul lor poate ajunge până la 20 cm. Le place să se scalde în frigul munților, în ultravioletele soarelui și în vânturile puternice.

Unde o găsești?

Chiar dacă suntem obișnuiți să o   găsim doar pe munți, azi poți vedea mult mai des  Floarea Reginei: pe bancota de 50 de lei, pe moneda de 2 eurocenți din Austria, pe emblema Vânătorilor de munte ai Armatei Române, pe berea germană Edelweiss, pe insignele celor mai înalte grade din armata Elvețiană și mai nou în unele grădini sau culturi private.

În prezent găsim Florea Reginei și în buchetele și aranjamentele florale. Acestea sunt crescute doar în culturi particulare, legale.

Ele se potrivesc cu flori în culori deschise, pastelate, combinate cu verdeață în nuanțe gri, precum Eucalipt, Senecio sau Calocephalus. Aduce un plus de valoare în buchete pentru miresele care iubesc muntele.

Una dintre legendele acestei flori este legată de nașterea lui Iisus. Se spune că steaua care i-a călăuzit pe magi, după ce și-a încheiat misiunea, a căzut în munții Bucegi, unde s-a desfăcut în mii de steluțe.

Floarea de Colț intrigă și atrage atenția mai degraba prin aspectul ei inedit, unic, fiind una dintre puținele flori de culoare gri, dar și prin rezistența ei în climatul extrem al muntelui. Simbolul purității, nobleței si gingășiei care crește printre robustețea și duritatea stâncilor poate fi găsită acum, în stoc limitat, și în aranjamentele noastre!

Foto credit: rumaniamilitary.ro, flickr.com.

1

Enjoy 15% Off Sitewide

when you sign up for emails